Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο εκεί, μέχρι το 1901, όταν μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική. Το πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε να του κρατήσει το ενδιαφέρον και έτσι δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του είχε τραβήξει η λογοτεχνία, έχοντας ξεκινήσει από μικρότερος να μελετά αρχαίους Έλληνες, αλλά και κάποιους ξένους συγγραφείς. Αντί σπουδών λοιπόν, ξεκίνησε να ταξιδεύει και να μαζεύει εμπειρίες και, σιγά σιγά, στράφηκε προς την ποίηση και το θέατρο. Με το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων, όπου υπηρέτησε ως στρατιώτης, αγόρασε ένα παραθαλάσσιο κτήμα και έχτισε το εξοχικό του, το οποίο έμεινε γνωστό για τις συναντήσεις του Σικελιανού με τον κύκλο του, όπως ο Καζαντζάκης, ο Παλαμάς, ο Καρυωτάκης και πολλοί άλλοι. Το επόμενο διάστημα υπήρξε έντονα παραγωγικό για τον Σικελιανό. Έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, διοργάνωσε τις Δελφικές Εορτές και το έργο του ξεκίνησε να αναγνωρίζεται και να συγκεντρώνει βραβεύσεις. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν από τους λογοτέχνες οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση των Ελλήνων, με ιδιαίτερη στιγμή τον λόγο του στην κηδεία του Κωστή Παλαμά. Υπήρξε υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας πέντε φορές, κάθε χρόνο μεταξύ 1946 και 1950. Απεβίωσε στις 19 Ιουνίου 1951, μετά από επιπλοκές σε μια πάθηση του νευρικού του συστήματος, η οποία τον ταλαιπωρούσε για χρόνια.
Όσο ήταν εν ζωή, ο Άγγελος Σικελιανός εξέδωσε τρείς τόμους με το ποιητικό του έργο, με τίτλο Λυρικός Βίος Α' (1946), Λυρικός Βίος Β' (1946) και Λυρικός Βίος Γ' (1947). Τα πεζά του εκδόθηκαν όλα μετά θάνατον, σε διάφορες εκδόσεις με τα Άπαντα του, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν και ποιήματα που δεν περιέλαβε ο ίδιος στις δικές του εκδόσεις και βρέθηκαν στις σημειώσεις του. Τέλος, έγραψε τις εξής τραγωδίες: Ο Διθύραμβος του Ρόδου (1932), Σίβυλλα (1940), Ο Δαίδαλος στην Κρήτη (1942), Ο Χριστός στη Ρώμη (1946), Ο Θάνατος του Διγενή (1947) και ο Ασκληπιός, η οποία έμεινε ημιτελής.
"Να κολυμπάω αντίστροφα στο ρέμα της απόστασης για να Σε αγγίξω. Αυτή είναι τώρα η φοβερή, η ακοίμητη, η απόλυτη ζωή μου."
"Η λευτεριά είναι γνώση, η γνώση αγάπη και πια απ’ τη γνώση ετούτη δεν ειν’ άλλη."